Vad råkar ID-kaparnas offer ut för?

Motiven samt resultaten hör ofta förbund när man talar om ID-kapning. Tyvärr kan ett så “enkelt” fraktur (enkelt att fullborda nämligen) leda till fruktansvärda konsekvenser för offret av en ID-kapning. I vissa fall är resultaten milda – man kanske blir bestulen på någon mindre belopp eller får ett konto upprättat i sitt namn, som man kan avsluta fort och till slut inte behöva betala särskilt mycket för, men följderna kan också vara livsavgörande. I detta avsnitt behandlar vi några av de vanligaste följderna av att få sin identitet stulen. Mer info: IDstöld

Mindrepost eller ingen post I brevlådan

Det vanligaste sättet att få tag på din post är att vittja din brevlåda. Brevlådevittjare går omkring i bostadsområden och tömmer brevlådorna på innehåll för att komma åt känslig information om dig och dina grannar. Det är ofta svårt att få tag på brevlådevittjare alldenstund de i regel blott behöver genomföra några få vittjningar innan de får det den information som är ute efter.

Genom att boka adressändring i ditt namn så kan en ID-kapare ta emot din post i flera dagar/veckor utan att du märker något. Det tar ofta ett tag innan man undersöker saken på allvar, först antar man att något är fel på posten, sedan kanske tankarna går till postlådevittjning. För att få reda på att din post går till en ny adress krävs en djuplodande undersökning samt innan informationen når dej har ID-kaparen allaredan haft stor möjlighet att få tag på brev med känsliga personuppgifter som denne sedan kan begagna för egen vinning.

Utebliven post kan alstra en antal knepiga situationer i ditt liv. Fakta dedikerad dig går borta samt ofta känner till du inte ens om det. Därjämte stjäl brevlådevittjaren din post med ett färdigt syfte i åtanke och detta anledning är aldrig gynnsamt för dig.

Nytt telefonabonnemang

Abrupt kan det visa sig att du har ett nytt telefonabonnemang, du får hem räkningar i ditt namn med all din personliga information noterad. Du har givetvis inte själv beställt detta abonnemang, utan någon annan har gjort det åt dej. Inte sällan har ID-kaparen spenderat ganska mycket pengar på detta abonnemang – som du nu är bunden att betala även om du spärrar abonnemanget för vidare brukande.

Bankändringar

För en som lyckas med konsten att skapa en bedräglig legitimation i ditt namn, eller helt enkelt stjäler din identifikationshandling, är det enkelt att göra saker som att utjämna ut en ny bankdosa alternativt skaffa nya kreditkort i ditt namn som i sin tur givetvis får koder som du inte vet. De kan också anskaffa en e-legitimation i ditt namn samt genomföra köp online. Det räcker med en enda dag så är ditt bankkonto länsat på vartenda öre och det är sedan oerhört svårt att få tag på den kapare som genomfört operationen. Oavsett hur mycket pengar som finns på ditt konto – om det är 500 kronor eller 800 000, så är risken hotande att brottslingarna tar allt.

Kontokort

Om någon stjäl ditt kontokort kan de hurdan lätt som helst tömma det i såväl fysiska butiker som i onlinebutiker. All erforderlig information för att köpet skall gå igenom finns på själva kortet och långt ifrån alla butiker kräver PIN alternativt verifieringskoder.

Banklån/SMS-lån

Det allra vanligaste resultatet av att få din identitet kapad, efter tömning av ditt bankkonto, är att bedragaren tar ut SMS-lån i ditt namn. Bedragaren börjar med att inregistrera ett anonymt kontantkort på ditt namn och sedan är det rena barnleken därifrån eftersom dessa krediter är barnsligt enkla att få. Ett litet antal “säkerhetsfrågor” av typen “Vilket är ditt stjärntecken?” ställs – info som är busenkel att ta reda på online.

Därnäst genomförs en kreditupplysning på dig och är du fläckfri i registret så får bedragaren “sitt” lån. Dessa lån kan vara opp gentemot flera hundra tusen kronor och räntorna är alltid fasansfullt höga. Inte sällan betalas lånet ut till en av bedragaren anlitad “målvakt”. Så det finns flertal offer i ledet.

Företagsskulder – målvakt

Om du skulle erbjudas en befattning i ett “företag” som känns för bra för att vara sann – det kan agera om en styrelsepost, en VD-titel eller en annan hög position – utan att du egentligen har gjort något för att förtjäna den, så handlar det ofta om att “företaget” du erbjuds tjänst i har oärligt avsikt.

Igenom den höga posten får du juridiskt förpliktelse för företaget och när bedragarna stuckit med alla tillgångar samt försatt företaget i konkurs så står du kvar med det juridiska ansvaret för alla skulder. Detta är ett beprövat sätt att komma undan med stora summor stulna pengar, men givetvis förödande för offret – “målvakten” som totalt okunnig kan ha dragit på sig skulder som denne omöjligt kan betala av ens på en hel livstid.

Kapning av webbplånbok

Din e-mailadress samt personliga kod är allt som behövs för att någon ska lyckas kapa din webbplånbok, som t ex Paypal, Klarna eller Payson. Din e-mailadress är i regel lätt att få tag på , via sociala medier som Facebook om inte annat. Din personliga kod kan kaparna få genom phishing alternativt igenom att chansa på något ganska. Det är på grund av detta alltid oerhört angeläget att du har olika koder för olika inloggningar, därtill att dina koder är oförutsägbara.

Varubeställning

Via ditt kontokort, eller till och med blott dina kontokortsuppgifter, kan bedragaren spendera ohämmat på alla möjliga ställen, tills du uppdagar brottet och spärrar kortet i fråga – vilket oftast är för sent. Ett förlorat kort skall alltid spärras omedelbart och det är angeläget att du aldrig låter någon ta ditt kort ifrån dig/studera ditt kontokort om du känner minsta osäkerhet med personens intentioner.

Med ett stulet kontokort kan man handla i både butiker och online, medan man med enbart kortets uppgifter kan spendera på internet. Det är beklagligtvis också så att en ID-kapare väljer att handla saker på amortering – för då räcker dina pengar längre och till mer, medans du får ett berg av krediter och skulder i ditt namn.

Spelsajter

En spelsajt kan hackas samt då ligger alla sajtens lirare risigt till alldenstund användarnamn, lösenord och tillgång till personernas spelkonton samt bankkonton blir enkelt för bedragarna att ta del av.

Det finns oxå ID-kapare som öppnar spelkonton med stulna identiteter med assistans av stulna kontokortsuppgifter. När de loggar in på spelsajten kan de spela loss tills tillgångarna tagit slut samt sedan “samla opp dem” på andra sidan. Konceptet går ut på att man då spelar mot en “motståndare” samt förlorar medvetet – men “Motståndaren” är givetvis delaktig i bedrägeriet. Denna typ av falskspel heta “Chip Dumping”, dvs att man gör av med sina “chips” (pengar) medvetet. Ett annat sätt är back-lay (man spelar på båda sidorna av ett vad) på en spelbörs, sök på “förlora utan att förlora hos bookmakers” så hittar Du Gert Gambells information. Det finns fler sätt att spela över vinsterna till önskad mottagare på en spelbörs som Betfair.

Pass/Körkort/ID-handling

Ett vanligt samt relativt lätt sätt att komma över någons identitet är genom att stjäla personens ID-handling till vilka ID-kort, Körkort samt Pass räknas. Även andra kort kan avslöja en hel del om ens identitet, t ex medlemskort i diverse organisationer. Det är med assistans av den information som finns på dessa handlingar som falska identifikationshandlingar kan upprättas – som i sin tur sedan kan användas för grova bedrägeribrott nämnda ovan.

Gå i borgen samt signera juridiska dokument

När kriminella ska underlätta för varandra med saker som att gå i säkerhet alternativt signera viktiga, juridiska handlingar så saknar de ofta förtroendet att göra detta under sin egen identitet. Många gånger vill de dessutom inte lämna ut sin egen identitet alldenstund det skulle leda till att de själva dras in i rättsliga processer. Att gå i borgen för någon med en snodd identitet minimerar dessa risker, det kan dock vara förödande för den person vars identitet används – och i värsta fall leda till rättslig påföljd.

Svarta marknaden

Kriminella personer rör sig, eller drar sig, ofta i/till kriminella kretsar. När det krisar för brottslingar är det av olika anledningar ofta svårt, för att inte säga omöjligt, att vända sig till polis eller andra statliga instanser.. Istället väljer man att söka sig till den svarta marknaden och maffialiknande grupper för hjälp. Den som är så desperat gör allt för att slippa problem och kan mycket väl ange en stulen/falsk identitet istället för sin egen.

När lånet sedan skall betalas tillbaka samt bedragaren inte finns att finna så söker maffiamedlemmarna opp den individ vars identitet bedragaren använt som sin egen. Man kan drabbas av allvarliga bekymmer under många år om man en gång förknippas med kretsar på den svarta marknaden – både genom attacker från de kriminella kretsarna samt från lagen.